Деян Куздов: “Целта пред “Етър” категорично е Първа лига, утре ще има нов треньор”

Спорт

19-06-2021, 15:46

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на Управителния съвет на “Етър” Деян Куздов даде интервю, в което говори за изминалия сезон, за работата и очакванията за новото първенство. Той заяви, че целта пред “виолетовите” е незабавно завръщане в елита.

– Г-н Куздов, защо „Етър” не успя да се спаси от изпадане от елита?

– Знаете ситуацията, в която ние влязохме като Управителен съвет. „Етър” в този момент бе с 6 поредни загуби, нямаше старши треньор, не бе правена селекция… Най-реалната цел, която аз и моите колеги от УС Георги Марков, Кристиян Дешков, Любомир Филипов, Светослав Тотев, Цанко Цветанов и Цветомир Бояджиев имахме пред себе си, бе да запазим съществуването на клуба. Не се примирихме само с това, защото на „Етър” не подхожда само да живурка и избрахме да се борим. Затова направихме следващите стъпки: опитахме се да направим селекция, дадохме шанс на Петко Петков да се върне, но за съжаление резултатът не бе този, който очаквахме. Но след идването на Александър Томаш и неговия екип „Етър” бе един от отборите, които бяха приятната изненада на първенството. От отбор, който всички брояха за обречен, се превърнахме в приятен за наблюдаване отбор и постигнахме нелоши резултати.

За съжаление, късмет не ни достигна в най-важния момент и „Етър” изпадна, което е много жалко за нас като ръководство и за всички фенове.

– Мачът срещу „Славия” ли бе преломен?

– Да, всички усилия бяха сведени до този мач и за съжаление 90 секунди не ни достигнаха да изпълним целта. После вече стана много трудно и за самите играчи да превъзмогнат тази психологическа травма. През всички месеци на борба клубът бе изправен пред много сериозно предизвикателство като пандемията. Тя се отразява на всички, но „Етър” има предимство със своите фенове и ние бяхме лишени от тази подкрепа, която винаги през годините е помагала на отбора в трудните моменти.

– Повлия ли после едномесечната неяснота от БФС какъв ще е съставът на групите?

– Разбира се. Това неминуемо се отрази на плановете за подготовка, на организацията, не селекцията. Дълго водихме преговори с футболисти в зависимост в коя група ще играе „Етър”. Знаете, че има има голямо различие във финансовите средства в двете групи за играчите, на които можеш да разчиташ. „Етър” ще разполага с по-малък бюджет във Втора лига и това е съвсем нормално, защото бюджетите в Първа и Втора лига са със значителни различия. Това, което остана скрито за нашата работа, е че обърнахме сериозно внимание на школата. Съсредоточихме всички средства да направим там преструктуриране, защото заварихме треньори без лицензи, липсваше организация. Тук искам да благодаря на директора на школата Стефан Ангелов, който се зае с тази нелека задача и успя да структурира правилно процесите. Сключихме споразумение с „Болярчета” и „Ботев” (Дебелец), като трите клуба ще работят заедно по изграждането на кадри за представителния отбор. Привлякохме методист като Леонардо Пипиньо, който е с доказан опит в чужбина, всичко това в дългосрочен план ще промени резултатите на школата и продукта, който излиза от нея.

– Вие като ръководство виждате ли някакви грешки в себе си?

– Със сигурност сме допуснали грешки, няма безгрешни хора. Ако „Етър” беше останал в елита, никой нямаше да пита за това, но след като изпада, всеки търси вината в другия и какво не е направил. Но в днешно време много по-трудно е човек да вземе решение и да застане зад него, макар и резултатът да не е очакван. Вече споменах, че когато ние влязохме като ръководство, 90 % от хората го брояха за сигурен изпадащ. Ни се опитахме да направим едно геройство и се борихме до последно, като дадохме всичко от себе си.

– Кога ще има нов треньор, ще успее ли „Етър” да изгради боеспособен отбор и какви са целите?

– „Етър” утре ще има нов старши треньор. Задачата пред него е да вкара отбора още тази година в Първа лига. Ще направим селекция, с която да постигнем желания резултат. По-голямата част от досегашния отбор в елита ще остане и през новия сезон. Провели сме много разговори с играчите, голяма част от тях са положителни. В понеделник „Етър” започва подготовка и ще стане ясно кой остава, кой напуска и кои ще са новите попълнения.

– Наистина ли са сериозни намеренията за незабавно връщане в елита и ще има ли условия за това?

– Разбира се. Целта категорично е Първа лига и селекцията е съобразена с тази цел. Вярвам, че ще съберем боеспособен отбор, за да я постигнем. Ще дадем шанс и на много момчета от дублиращия отбор да докажат, че имат място в първия отбор.

– Оставате ли оптимист на фона на цялостната ситуация?

– Човек ако не е оптимист, въобще не трябва да се захваща с каквото и да е. Аз вярвам, че ще се справим и ще направим всичко по силите ни да постигнем целта. Всички знаят, че мястото на „Етър” е в Първа лига. Очакваме и новият тренировъчен терен да стане готов. Догодина „Етър” ще е по-готов от когато и да било да бъде в елита на България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов