21 юни - Международен ден на йогата

Животът

21-06-2021, 07:09

Снимка:

интернет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Йога е древна наука и начин на живот, открити и предадени от мъдреци и светци хилядолетия назад. Йога е била запазена през вековете в областта на Хималайските планини. Това е било възможно поради подходящата социална, културна и историческа обстановка в тези земи. А днес, Йога е част от целия свят. Милиони са прегърнали йога за постигане на здраве, хармония и разкриване на вътрешния потенциал.

Йога е дисциплина, чрез която развиваме осъзнаване и опознаваме себе си. Да познаваме фината ни страна, да сме виждащи, осъзнаващи вътрешната ни природа. Йогата успокоява ума и чрез нея се постига хармония. Йога дисциплинира.

Много духовни учители са допринесли за това постижение йога да бъде из целия свят. Едно от имената на този духовен пантеон е Свами Сарасвати, вдъхновител и създател на Сатянанда йога и Бихарската школа по йога. През 1963 година той каза:
“Йога ще бъде международна култура и  ще промени курса на събитията в света”. И с настъпването на 21 век виждаме че тези думи започват да се превръщат в реалност.

През 2014 г. Общото Събрание на ООН единодушно прие декларация, че 21 юни ще бъде честван като Международен Ден на Йога.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов