С две нови ендоскопски системи от висок клас разполага горнооряховската болница

Мисия

21-06-2021, 13:24

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С две чисто нови ендоскопски системи от висок клас на най-популярната японска марка се сдоби екипа на д-р Илко Костурков в Първо вътрешно отделение на МБАЛ в Горна Оряховица. Освен ендоскопската апаратура, кабинетът в отделението е оборудван и с нова видеосистема. Апаратите са снабдени с Full HD камери с изключително висока резолюция , zoom и NBI – специален филтър за засичане на лезии в гастро-интестиналния тракт.

"Благодарение на новата апаратура ще се подобри диагностиката на всички заболявания от гастроинтистиналния тракт, а именно: хранопроводни болести – рефлуксна болест, баретов хранопровод, доброкачествени и злокачествени заболявания, мотилитетни нарушения, стомах и дванадесетопръстник – гастритни изменения, язви, ерозии, ракови заболявания, овладяване на остри кръвоизливи", коментира д-р Илко Костурков. Новата ендоскопска система ще е от изключителна полза и за диагностицирането на заболявания на дебелото черво – колитни изменения, автоимунни заболявания, доброкачествени новообразувания – полипи – предракови патологии, ракови заболявания , проблеми с хемороиди, остро кървене от долен ГИТ.

"Гастровидеоскопията и колоновидеоскопията са залатен стандарт в света за диагностика на гореизброените заболявания", посочва още младият гастроентеролог и допълва, че с напредване на техниката стана възможно безкръвното отстраняване на доброкачествени новообразувания от храносмилателния тракт.

"Профилактиката на рака на дебелото черво в световен мащаб се извършва чрез ендоскопски изледвания. На профилактика подлежат всички мъже и жени над 45- годишна възраст, които са наследствено обременени, както и пациенти със симптоматика – анемичен синдром, кървене при дефекация, понижение на теглото", припомня д-р Костурков.

Поради дискомфорта, който създават тези изследвания, при пациентите рутинно се прилага венозна анестизия и дълбока седация, които правят тези процедури лесно поносими.

А новата ендоскопска апаратура в МБАЛ ще подобри диагностиката и лечението на стотици пациенти с рак или предракови заболявания от гастроинтестиналния тракт.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов