10 медала за най-добрите деца-певци от конкурса „Заблеяло ми агънце“

Велико Търново Лайф

21-06-2021, 14:38

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

       10 медала присъди журито за първо място на най-малките талантливи деца-певци в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Конкурсът, който е част от Събора на овцевъдите, се проведе от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до гр. Лясковец и въпреки нестабилното време и дъжда сцените грееха от присъствието на над 2000 изпълнители от цялата страна.

       С Голямата награда в конкурса бе удостоена 13-годишната певица Габриела Костадинова от ДФС „Неранза” – Варна.  Десет от наградите в различните категории на Раздел „Народно поене“ отидоха при възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.,

       Жури и публика останаха силно впечатлени от изпълнението на младия кавалджия Преслав  Стефанов, на 13 години от гр. Ловеч, който спечели първото място във втора възрастова група, „Любители“ в раздел „Народни инструменти“. Като специална награда-поощрение за таланта и любовта му към народната музика момчето получи професионален инструмент, изработен от африканското дърво гренадил и рога на кафърски бивол от най-добрия българки майстор на кавали Стоян Иванов от с. Камено, Бургаско.

       Във фолклорните хора и игри на първите места в двете възрастови групи - до и над 18 години се класираха ДЮТК „Здравец”, НЧ „Слънце 1928”, с. Гавраилово и ФТС „Климентина”, НЧ „Светлина 1929”, с. Труд. Първа награда в категория „Обичаи и обреди” бе присъдена на ФФ „Хърцойски звън”, НЧ „Христо Ботев 1925” с. Иваново, а в раздел „Словесен фолклор” - на самодейките Виолета Димитрова и Йорданка Минкова от същото читалище.

       В различните възрастови групи в „Раздел танцово изкуство“ – Сценични танци първи станаха ПДЮТС „Балканджийче”, НЧ „Развитие 1869”-Дряново, любимците на публиката ДФА „Шарено герданче”, ЦМРИ – Търговище и Клуб за български танци „Настроение”-Варна.

       В раздел „Нарисувай...” за най-добра детска творба на тема овчарството и празника Гергьовден в двете възрастови групи призовите места са за  Дарина Николова, на 12 годни от София и за 17-годишната Камила Брагина от Несебър.

       Пълният списък с имената на наградените е публикуван в сайта на Националния събор а овцевъдите www.saborbg.com и във Фейсбук страниците на събора и конкурса.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов