За шестнадесети път трима кметове канят на Петропавловски събор

Мисия

22-06-2021, 13:17

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1993 г. общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица поставиха началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта. От  1993 до 1995г. той се провежда ежегодно всяка година. От 1997 г. е Национален и се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания.  

 

Във фестувала се изявяват любителски и професионални колективи и индивидуални изпълнители, представящи народното творчество в цялото му многообразие /автентичен, обработен, танцов и словесен фолклор/
28 години вече Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“.

Петропавловският събор на народното творчество има запазен знак, изработен от художника Марчо Караджов, присъстващ на флага на събора, на всички рекламни материали, на грамотите, дипломите и плакетите. По традиция съборът се открива с песента „Хоро се вие край манастира“, станала негово мото.

Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена, на която са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция, Испания, Латвия.

Гостували са най-популярните народни изпълнители като Илия Аргиров, оркестър „Хоро“, Калинка Згурова, Христина Лютова, Любка Рондова, Илия Луков, Иван Дяков, Николай Славеев, Росица Пейчева, Николина Чакърдъкова,  Виевската фолк-група, Здравко Мандаджиев и др.

В годините професионалното жури е представяно от представителите на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките - академик Николай Кауфман, проф. д-р изк Тодор Джиджев, проф. д-р Ана Илиева, проф. д-р Елена Кутева, доц. Валентина Ганева-Райчева, н.с. Любен Ботушаров, акад. Крум Георгиев, проф. д-р Димитрина Кауфман, проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц. Митко Димитров, Галя Чохаджиева, Ивайло Иванов, д-р Илия Вълев и др.

         

Националният Петропавловски събор на народното творчество се провежда под патронажа на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Домакинството е на ротационен принцип.

Организацията е на принципа на равнопоставеност между общините организатори. Организацията по събора и финансирането се осъществява по равно от трите общини.

В широко отворения му статут – дава се форум за изява на всички фолклорни форми - певчески, инструментален, словесен, танцов – обработен и автентичен, изпълняван от колективни и индивидуални участници. По времето на неговото възникване през 1993 г. съществуват само съборите в Копривщица и Рожен, акцентиращи на изворния фолклор.

Една от целите му е да затвърди ролята на православната българска църква в опазване традициите и българската идентичност и за това се провежда в навечерието на храмовия празник на манастира „Св. Св. Петър и Павел“  – Петровден. Манастирът над Лясковец е основан по времето на Асеневци през Второто българско царство и има огромна историческа роля за триградието.

/По време на турското робство, Петропавловският манастир взема активно участие в национално-освободителните борби на българския народ, като зад манастирските стени се организират няколко революционни буни. През 1700 година тук се подготвя въстанието на търновската вдовица Мара, начело със сина ѝ Стоян и Мирчо войвода. През 1856 г. капитан Дядо Никола повежда 13 четници към Габровския балкан, а през 1862 г. пак тук се събират около 70 бунтовници, начело с хаджи Ставри. В Лясковския манастир са намирали убежище и апостолите на Великотърновския революционен окръг Васил Левски, отец Матей Преображенски-Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов и Бачо Киро. През 1874 г. митрополит Иларион Макариополски отваря в манастира първата българска семинария и за неин управител е назначен епископ Климент (Васил Друмев).

 

 

ПЕТРОПАВЛОВСКИ СЪБОР 2021 г.

 

През 2021 г. Петропавловският събор ще се проведе на 26 и 27 юни /събота и неделя/ на каменната сцена.

Официално откриване в 11:30ч. на 26 юни; програмата и в двата дни започва в 8,3:00 часа.

Символичен домакин на Шестнадесетото издание е община Горна Оряховица. Съборът ще бъде открит от кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

През 2021 г. журито е в състав:

Председател: акад. Крум Георгиев -доайенът на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, кавалер на голямата международна награда „Оскар“ за фолклор, отличен с най-високата награда на Министерство на културата – огърлие „Златен век“, член  е на Международната академия за традиционно изкуство, Председател на Народно читалище „Николай Лилиев-2005“ – Стара Загора. човекът, който вдъхновява народното изкуство и през целия си живот подпомага развитието му – председател на Общество за фолклор в България; Носител на орден „Кирил и Методий“ - първа степен, удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетен член на журито, оценявало Петропавловския събор от самото му създаване до днес. Изпълнен с огромна неизчерпаема енергия и хъс, като Матей Миткалото той продължава неуморно да изпълнява своята пленителна мисия да разкрива несметното национално фолклорно богатство и да привлича към него млади и стари.

И членове:

проф. д-р Елена Кутева - музиковед, изкуствовед, дъщеря на основателя на световно известния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и дългогодишен негов директор. През 2020 г. става носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значимите ѝ заслуги към развитието на българската култура и за популяризирането на българския фолклор, Нейният професионален път е посветен на изучаването, осъвременяването, популяризирането и утвърждаването на националната ни фолклорна музикална традиция;

проф. Даниела Дженева - Декан на факултет "Музикален фолклор и хореография" Катедра "Хореография" Преподавател по: Хореографска композиция и хореографска режисура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия”, преподавател главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Носителка е на призовете: „Кристална лира“ за цялостно творчество и „Кристално огърлие“ за изключителен принос за развитието на българския фолклор на Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и на Награда „Пловдив 2004“

- д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, етнограф и историограф

 

Гост изпълнител – Квартет „Славей“ – Славеите на Надка Караджова, събрали се в далечната 1991 г., днес те отбелязват своята 30 годишна творческа дейност като квартет.

Осигурена охрана, пътна инфраструктура, паркинг, медицински пункт, търговска площ, санитарни и ВИК-съоръжения, както и палатки за преобличане.

Съборът има конкурсен характер и награден фонд от 2015 година.

Наградите:

18 лауреатски награди, всяка с парично изражение от 100 лв., диплом и специален плакет;

Връчват се и три специални парични награди на кметовете на трите общини /патрони на събора/ - всяка в размер на 200 лв., специален плакет и диплом.

Всички участници в Петропавловския събор на народното творчество получават грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

                                                     

          Броят на изпълненията за двата дни 1680 участници. В двудневното представяне на каменната сцена ще се включат състави и индивидуални изпълнители от много краища на България - от областите Велико Търново, Кюстендил, София, Габрово, Търговище, Силистра, Ямбол, Стара Загора, Видин, Русе, Пловдив, Шумен, Разград, Плевен, Враца и други. Международното участие е представено от Народен ансамбъл «ИЗВОРЧЕ»с титла «модел»от от село Викторовка, комуна Чобалакчия, Кантемирски район, Р Молдова. Репертоарът им включва автентични български песни(над 30 бройки), обичаи(за цялата година, сватбарски, за кръщаване ), хора(Криво и право) и ръченици, така както са ги пренесли техните предци. Ансамбълът пази и предава българските традиции и обичаи в автентичен вид. Корените им са от Кортен от България, а селището им е основано през 1829 година.

Първи ден статистика участнци и вид участия:

39 читалища, 1 танцова школа и 1 клуб на пенсионера

837 участници- от тях 143 деца и младежи

29 певчески групи,2 народни хора и 4 ансамбъла;

11 танцови състави – от тях 4 детски и младежки;

7 танцови клуба  - от тях 1 детски;

4 младежки певчески групи;

16 индивидуални изпълнители – от тях 8 са деца и младежи;

5 дуета - от тях 1 детски

7 обичая

 

Втори ден статистика участинци и вид участия:

49 читалища, 1 средно и 1 основно училище,1 фолклорна школа и 1 танцов клуб, 5 клуба на пенсионера/като два са съвместно с читалища

 

843 участници- от тях 184 деца и младежи

25 певчески групи ;3 народни хора и 1 ансамбъл

15 танцови състави – от тях 11 детски

5 танцови клуба  - от тях 1 детски

9 младежки певчески групи

23 индивидуални изпълнители – от тях 10 са деца и младежи

6 дуета  - от тях 1 детски

1инструменталист –гайда

 2 обичая

 

Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Вълчев Цоков от Хор за обработен фолклор «Зорница» с. Пчелище, В. Търново и 88-годишната Стефанка Димова от Групата за изворен фолклор от с. Гостилица и 87 годишната София Иванова от хор «Цветница»- с. Церова кория общ. Велико Търнова, както и 74 годишната англичанка Мерилинг Бънтинг, която е от същия хор, 86 год. Анка Смилкова от с. Козаревец ,общ. Лясковец, обл. Велико Търново85  годишната Ганка Минкова от с. Васил Левски , общ. Карлово, обл. Пловдив, 83 годишната Богдана Иванова от с. Игнатица общ. Мездра , обл. Враца

 

 Най-малки участници са: Елеонора Дениславова на 1 годинка и половина от гр. Търговище участва в обичай „Крадене на дете“ от гр. Търговище;  Крисияна Кръстева на 3 год. от с. Черепово общ. Харманли,обл. Хасково,Светльо Митков на 8 г.от с. Балван; 5 год. Никол Стоянова от с. Драгижево

 

Състави от община Велико Търново

9 читалища се представят, 1 частно училище 1 сдружение:

3 певчески групи, 5 народен хор, 2 танцови групи, 3 клуба за народни хора 2 фолклрони групи, 5 индивидуални изпълнения, 1 дует;2 обичая

 

Състави от община Горна Оряховица

 7 читалища, 1 Средно училище се представят с :

2 певчески групи, 2 народен хор, 5 детски и 2 за възрасти танцови състава, 4 клуба за народни хора, 2 детски вокални групи,14 индивидуални деца, 1 дует, 1 трио детска вокална група, и 1 ансамбъл;

 

Състави от община Лясковец

 3 читалища,3 кбулове на пенсионера се представят с :

3 певчески групи,3детски танцови състава, 1 клуба за народни хора, 1 детска фолклорна групи,14 индивидуални деца, 1 дует, 1 трио детска вокална група.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов