Историческият музей във В. Търново заслужава да стане втори национален музей

Мисия

23-06-2021, 13:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Напълно заслужено ще бъде Регионалния исторически музей да получи статут на национален музей, заяви Венцислав Спирдонов, по време на среща с великотърновци, работещи в сферата на музейното дело. Пред културните дейци той и Станислав Стоянов заявиха, че чрез Планът за възстановяване и устойчивост, както и чрез насърчаване на политики по децентрализация ще се влеят повече средства в сферата на културата.

„Велико Търново като историческа и духовна столица на България трябва да разполага със сериозен финансов ресурс, за да може да се инвестират още повече средства в културно-историческото наследство. Трудно е с настоящите приходи, които общината получава, да се поддържат толкова много исторически паметници", категоричен бе Спирдонов.

„Важно е да има финансиране за обновяване на музейните сгради, за обогатяване на фондовете и повишаване заплатите на музейните работници. В Плана за възстановяване и развитие са предвидени много средства за култура. За съжаление този напълно разработен план все още не е внесен в Европейската комисия. Служебното правителство реши да го променя. Междувременно преди броени дни стана ясно, че планът на съседна Гърция вече е одобрен", обясни Станислав Стоянов.

Той поясни, че в него са заложени средства по три направления - за енергийна ефективност на административни сгради и културна инфраструктура, за развитие на културно-творческите индустрии и за дигитализация на фондовете.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов