Центърът на Горна Оряховица стана боксова арена

Спорт

24-06-2021, 15:06

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Турнирът „Приятели на бокса“ събра десетки почитатели на спорта на пл. „Георги Измирлиев“

Центърът на Горна Оряховица стана арена на десет боксови срещи на спортисти от три клуба. Рингът за спортния празник „Приятели на бокса“ бе изграден на пл. „Георги Измирлиев“. Турнирът се организира от Боксов клуб „Локомотив“ и Община Горна Оряховица и е част от календара с прояви, посветени на избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта за 2021 г.
Изиграни бяха общо 10 двубоя, два от които дамски, между състезатели на боксовите клубове „Локомотив“ - Горна Оряховица, „Мизия“ – Плевен и „Локомотив“ – Дряново. Срещите бяха с демонстративен характер и победители в тях не бяха обявявани. Идеята на организатори бе да се популяризира бокса сред младите хора и да се покаже красотата на спорта. Затова и след края на двубоите, десетки млади ентусиасти имаха възможността да получат първия си урок по бокс от треньорите на БК „Локомотив“ Захари Мутафчиев и Борислав Иванов.
Спортният празник бе открит от Свилен Русинов – първия треньор на БК „Локомотив“ – Горна Оряховица, който положи основите на боксовата школа в града, многократен републикански и европейски шампион по бокс в тежка категория, вицесветовен шампион и бронзов медалист от Олимпиадата в Барселона през 1992 г. Свилен Русинов е побеждавал на ринга Виталий Кличко. Почетен треньор на БК „Локомотив“.
Успех на младите спортисти пожела и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Край ринга бяха също и заместник-кметът Григор Минков, инж. Петя Богданова, директор на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“,п президентът на БК „Локомотив“ Анастас Начев, президентът на БК „Локомотив“ – Дряново Николай Минчев, президентът на БК „Мизия” Александър Владимиров – един от най-успешните български боксьори за последните 20 години. В червения ъгъл на гостите беше и Йосиф Панов – Пепелянката – един от проспериращите професионални боксьори в последните години. Иванка Иванова – Лъвицата – шампионка на България, която тренира при Захари Мутафчиев, даваше наставления на девойките.
След края на срещите състезателите получиха грамота за своето участие и награди от Община Горна Оряховица.
БК „Локомотив“ е един от най-младите спортни клубове в община Горна Оряховица. За своите 6 години от създаването си успя да намери достойно място сред останалите спортни дисциплини в града, както и да бъде равностоен съперник на останалите боксови клубове в държавните първенства по бокс.
Новоизградената боксовата зала на БК „Локомотив“ се намира в спортен комплекс „Никола Петров“. Условията за трениране са изключително добри. Боксовата зала разполага с два ринга, различни видове боксови круши, кросфит и фитнес зона.
Боксовата зала е отворена всеки ден и желаещите да се докоснат до бокса могат да го направят под вещото ръководство на треньорите Борислав Иванов, който в момента е на първо място в професионалната ранглиста от български боксьори в средна категория и Захари Мутафчиев- главен треньор на клуба, който има дълга кариера на ринга в професионалния бокс с общо 38 изиграния мача, от които 29 са в чужбина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов