В Свищов бе даден старт на програмата, посветена на 144 години от Освобождението на града

Мисия

25-06-2021, 12:20

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 24 юни, с откриване на изложба „100 години Градско управление в Свищов (1877-1977)“, в Свищов бе даден старт на програмата посветена на 144 години от Освобождението на града. Първото събитие от тридневната програма се състоя от 17.00 ч., в къщата музей „Алеко Константинов“. Заедно с него бе представена и книгата на Галя Константинова „·CV· Поезия и драматургия – избрано“, издадена със съдействието на Община Свищов. Свищовската авторка и нейното творчество бяха представени от поета Божидар Богданов, който подчерта деликатната умереност, с която се характеризира творчеството на Галя Константинова. На откриването на изложбата и представянето на книгата присъстваха жители на града, културни дейци и представители градското управление на Свищов от различни периоди.

Началото на Градското управление в България след Освобождението е положено на 16 юли 1877 година в Свищов. Градът е определен за селище на губерния, а за първи губернатор е назначен Найден Геров. Неговата канцелария се е помещавала именно в родната къща на Алеко Константинов. В Свищов е учреден градски съвет, който се е контролирал от губернатора и окръжния управител.

От 1878 година кметът и помощник-кметът са били избирани от Общинския съвет. От 1934 до 1944 година те се назначават от областния управител. От 1944 до 1990 година отново се избират от Общинския съвет, а от 1991 година кметът се избира чрез преки избори.

Първият избран кмет на град Свищов е Димитър Анев, след когото поста за заемали 34 градоначалници, допринесли за развитието на града от 1878 г. до наши дни. Към момента, действащ кмет на община Свищов, от ноември 2015 година, е д-р Генчо Генчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов