Обединение „Бъдеще за туризма“ иска оставките на министър Балтова и заместниците и

Животът

25-06-2021, 13:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фалити грозят сектора, за хиляди българи гръцкото лято отново се отлага

Обединение „Бъдеще за туризма“ иска оставките на министър Стела Балтова и заместниците и Даниела Стоева и Мария Белколева. За съжаление екипът на ведомството не се оказа на нивото на сериозните проблеми, които предстоят за решаване в сектора, считат от организацията. Доказателство е тоталното неглижиране на казуса „Музенидис“, риска от фалити на български туроператори и повторното отлагане на почивките в Гърция на хиляди българи. На фона на всичко това кабинетът излезе с противоречиво и спорно постановление (ПМС №197/ 18.06.2021 г.), което на практика блокира достъпа до 16.5 млн. лв. помощ за възстановяване на вземания на клиенти. Диалог с министъра и заместниците и липсва или ако го има, той е ограничен в епистоларна форма, твърдят от ОБТ. 

Вчера организацията получи дългоочаквания отговор от екипа на министър Балтова по повод цитирания норматив, с който се променя философията и регламента на закона за извънредното положение. Какво се крие зад витиеватата лексика и сложната юридическа обосновка така и не стана ясно за широката публика, затова потърсихме коментара наадвокат Мария Кръстева, юридически съветник на ОБТ: „Писмото на Министерството не дава отговор на нито едно от конкретните възражения за незаконосъобразност на ПМС № 197. В него липсват категорични правни аргументи. С други думи текстът не казва нищо, но затова пък под общи фрази за защита на държавните интереси се опитва да създаде усещането за законност и правилност. Излизането извън рамката на законовата делегация е порок, който дори да бъде установен от съда, както съветва МТ в отговора си, ще стане след най-малко половин година, когато кандидатстването и получаването на средствата ще е приключило“. Адвокат Кръстева е категорична, че идеята чрез постановлението да се уредят и приключат по законосъобразен и бърз начин проблемите на клиентите, чието пътуване е неосъществено поради COVID кризата, изобщо не е постигната. Напротив! „С тези правила ще се стигне до невъзможност потребителите да получат навреме и в пълен размер дължимите средства“, заключава експертът.

Обединение „Бъдеще за туризма“ организира пресконференция в понеделник, 28 юни 2021 г. в Пресклуба на БТА от 10:00 ч. На нея членовете на УС на ОБТ, както и юридическият консултант адв. Мария Кръстева, ще изложат аргументите си за исканите оставки. За тях ще настояват членовете на организацията на протест пред сградата на Президентството във вторник, 29 юни от 11:00 ч



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов