Велико Търново посреща 200 професионалисти по здравни грижи от цялата страната

Мисия

30-06-2021, 12:19

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 200 професионалисти по здравни грижи от цялата страната идват във Велико Търново за III Национален конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

Форумът ще се проведе от 2 до 4 юли и събира на едно място рентгенови лаборанти, медицински сестри и физици от всички краища на България.

Официалното откриване ще бъде в петък от 17 часа в залата на хотел „Болярски“. Преди това в 14 часа в хотел „Панорама“ ще се проведе уъркшоп, чиято основна тема е „Оптимизиране на протоколите при провеждане на контрастно усилена компютърна томография. Поведение в случай на нежелано събитие/реакция“.

В рамките на конгреса участниците ще изнасят своите презентации в МДТ „Константин Кисимов“.

Локациите на събитието са три, за да могат да бъдат спазени противоепидемичните мерки, свързани с разпространението COVID- 19.

Преди две години ст. рентгенов лаборант Мима Митева беше избрана за председател на III Конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия, с което и Велико Търново спечели правото да бъде домакин на престижния форум.

„ Идеята на настоящия Национален конгрес е да се представят новостите в сферата на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчетерапия, като се очертае ролята на рентгеновите лаборанти в технологичните предизвикателства .С научната програма се стремим да отговорим на очакванията на аудиторията. Ще се обсъдят и клинични случаи от практиката в областта на Образната диагностика и радиационната безопасност. Презентациите са в няколко направления - Ядрено магнитна томография, Компютърна томаграфия , Нуклеарна медицина, Лъчелечение и обучение на рентгеновите лаборанти“, разказва ст. рентгенов лаборант Мима Митева – председател на конгреса.

Отделението по образна диагностика на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" ще участва с две презентации. Първата, с която ще бъде открит форума е на тема "Атрофия на хипокампуса при леки конгнитивни увреждания – роля на магнитнорезонансното изобразяване" с екип Татяна Илясова и Мима Митева. Втората е на тема "Компютъртомографска (СТА) ангиография на долни крайници", изготвена от Пламен Замфиров и Мима Митева.

Интересна за всички ще бъде презентацията на проф. Боян Балев от МУ - Варна на тема "Образна диагностика на мозъчна смърт".

Официални гости на конгреса са проф. Галина Кирова , проф. Начко Тоцев , доц. Мария Недевска.

Работната програма ще завърши с Общо събрание на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов