Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” е вицешампион на България по класически шахмат до 10 години

Спорт

30-06-2021, 20:15

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховският млад талант и състезател на ШК „Асеневци” постигна поредния голям успех в кариерата си. След изключително оспорвана битка на провелите се държавни индивидуални първенства за деца в гр. Априлци Теодор Тутеков стана вицешампион на България за момчета до 10 години.

В изиграните общо 7 партии Теди постигна 5 победи и две ремита, като завърши турнира без загуба. Дълго водеше в класирането, но в последния кръг трябваше да извоюва победа, за да спечели титлата. Близо 3-часова битка води малкия  възпитаник на ШК „Асеневци”, но грешка в разчета на един вариант в края на третия час, му отреди само равенство. Така Теодор остана втори в крайното класиране, отстъпвайки шампионската титла на Александър Цолов от „Ан пасан” София.

„Това е изключителен успех за малкия ми възпитаник. Теди започна да играе преди малко повече от две години. За това време натрупа много знания, все още обаче има нужда от повече опит. Може би това и му попречи да издържи докрай. Но аз съм много доволна от представянето му. Теодор израства като шахматист с всеки изминал ден и това е видимо за всички. Той вече е доказан фаворит в своята възрастова група, но ние се целим по-високо. Комбинацията между безспорния му талант, отдаденост и желанието, с които работи, ме правят уверена, че на Теди му предстои блестящо шахматно бъдеще.” – коментира треньорката му Цвета Галунова.

Утре, 1-ви юли, предстоят държавните първенства по блиц, а на 2-3 юли по ускорен шахмат. Там Теодор Тутеков ще се бори отново за титлата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)