4500 домакинства във Велико Търново сменят старите си печки с нови уреди

Мисия

04-07-2021, 10:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 4500 домакинства в големите квартали на Велико Търново ще могат да сменят старите си печки на дърва и въглища с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и с климатични системи. Това обяви на среща в квартал „Чолаковци“ кметът Даниел Панов. Екоинициативата ще е напълно безплатна за хората, а това е част от политиките за подобряване на качеството на въздуха. Приемът на документи ще бъде обявен до края на годината, а финансирането ще бъде осигурено чрез проект на общината по ОП „Околна среда“.

И в момента във Велико Търново се реализира аналогичен проект за смяна на старите замърсяващи печки, но с финансиране по Програма Life на ЕС. Приемът на документи продължава до края на юли. По този проект са обхванати жилища в широкия център, Стария град, кв. „Асенов", кв. „Варуша", районите около ПМГ „Васил Друмев", Стадион „Ивайло", Езикова гимназия, ОУ „Св. Патриарх Евтимий", ПГСАГ „Ангел Попов", ОУ „Петко Р. Славейков", парк „Марно поле".

В квартал „Чолаковци" хората са категорични, че програмата за саниране на блоковете не бива да бъде спирана. „Нашият кварта вече е сред най-приветливите“, споделят местните жители. През последните години общината обнови инфраструктурата, междублоковите пространства, тротоарите, училището и детската градина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов