Окончателно: 20 години затвор за мъж, поръчал убийството на съседите си и палеж на дома им

Крими

05-07-2021, 10:35

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окончателно, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово, 64- годишният В.И. от гр. Габрово, поръчал убийството на съседите си и палеж на къщата им в с. Богданчовци, общ. Габрово е осъден на 20 години лишаване от свобода.

С решение от 30.06.2021 г. Върховният касационен съд не уважи искането на подсъдимия и защитата му за оправдаване на дееца и остави в сила решението на Апелативен съд – Велико Търново, с което бе потвърдена осъдителната  присъда на Окръжен съд – Габрово от 21.02.2020 г.

 В.И. бе предаден на съд от ОП-Габрово и осъден за това, че като подбудител и помагач склонил Л.П. от гр. София да умъртви съседите му - мъж и жена от с. Богданчовци, с които имал дългогодишен конфликт, като му обещал и изплатил възнаграждение в размер на 25 000 евро за извършеното на 11.08.2017 г. предумишлено убийство на 61-годишната Е.С. и 70-годишният И.С., с огнестрелно оръжие.

В.И. бе признат за виновен и осъден и за това, че като подбудител и помагач на Л.П., го склонил да унищожи къщата на съседите му, в следствие на което, на 11.08.2017 г. за времето от 02:27 часа до 03:50 часа, Л.П. запалил къщата на сем. С., в с. Богданчовци, в която се намирали простреляните им тела.

В хода на съдебното производство извършителят на двойното убийство и унищожаване на къщата на сем. С. в с. Богданчовци - Л.П. от гр. София почина, поради което наказателното производство по отношение на него бе прекратено.

За претърпените от деянието по чл. 116 от НК неимуществени вреди В.И. бе осъден да заплати на наследниците на починалите обезщетение в размер на общо 800 000 лв.

В.И. е  задържане под стража. Предстои незабавно привеждане на присъдата в изпълнение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов