Основно ремонтираха моста между Велико Търново и Дебелец

Мисия

05-07-2021, 13:54

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Основно ремонтиран е мостът между Велико Търново и Дебелец, част от най-прекия път между старата столица и градчето. Съоръжението е укрепено, конструкцията е подсилена, нова е и асфалтовата настилка. Монтирани са нови парапети, огради, пътни знаци. Възстановени са насипите преди двата устоя, изградена е защита против подкопаване от водите на реката. Нови са отводнителните и дилатационните фуги.

Инвестицията е около 400 000 лева, осигурени от последното редовно правителство в резултат на добрия диалог между Община Велико Търново и изпълнителната власт.

Макар и на локален път, мостът осигурява пряка връзка между промишлената зона на Дебелец и района на жп гарата с двете индустриални зони на Велико Търново.

Съоръжението бе в аварийно състояние и с висока степен на риск. С реконструкцията на моста е възстановена конструктивната му устойчивост и товароносимост и е осигурена безопасна транспортна връзка.

До края на годината ще бъде завършена реставрацията и на стария каменен мост над р. Белица в Дебелец. За изграждането на оградите и парапетите е поръчан специален каменен материал, който ще подчертае автентичността на съоръжението. Средствата и за този ремонт бяха осигурени от предишното правителство, като инвестицията е за над 200 000 лева.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов