Изложбата „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли” отбелязва 144-годишнина от освобождението на Търново

Мисия

06-07-2021, 09:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По повод 144-годишнина от освобождението на България и Велико Търново, на 7 юли 2021 г. от 11.00 часа, във фоайето на РБ „Петко Р. Славейков” в гр. Велико Търново ще се открие изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли”. Организатори са Дирекция „Държавен военноисторически архив” /ДВИА/– гр. Велико Търново при Държавна агенция „Архиви” , Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и РБ „Петко Р. Славейков”.

Изложбата е посветена на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а след това се посвещават на военната професия, образувайки ядрото на българската армия. Офицерите, поставили основите, после виждаме като капитаните от Сръбско-българската война, полковниците и генералите от Балканските войни и Първата световна война, станали синоним на преклонение, любов и готовност за саможертва към България.

В експозицията са включени архивни документи, фотографии и издания, маркиращи военната кариера и участието във войните за национално обединение на офицери – опълченци в Българското опълчение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов