Обсъждат два варианта за увеличаване на пенсиите

Животът

08-07-2021, 12:38

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебното правителство за обсъждане в новия парламент. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване.
Двата варианта ще са разписани в отделни проекта за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, обясни Донев. Той ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.
Вторият вариант е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери.
Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35, а не на досегашното 1,3, разясни министърът. Така увеличението на пенсиите трябва да е с около 17%. Вероятно малко по-високо - до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия.
Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. Това трябва да стане с вдигане на максималния осигурителен доход. В момента той е 3200 лв. Сметки се правят върху 3300 лв. и върху 3600 лв., разясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. Това обаче означава, че е възможно увеличение на осигуровките за хората, вземащи над 3200 лв. на месец. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов