12 юли е ден на гражданската авиация

Животът

12-07-2021, 06:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всяка година на днешния ден празнуват едни от най-романтичните специалисти в света - стюарди и стюардеси.

Може да изглежда изненадващо, но тази професия е на повече от 80 години. Смята се, че произхожда от Германия от далечната 1928 г., когато специален човек започва да се качва на борда на самолета, чиито задължения включват осигуряване на обслужване по време на полета - стюард. Преди това вторият пилот на самолета е ангажиран с тези дейности, но това е рисковано от гледна точка на безопасността на полетите.

Отначало функциите на стюардесите се изпълняват от мъже - най-често те са  бивши сервитьори на скъпи ресторанти. Още през 1930 г. в САЩ обаче възниква идея за привличане на привлекателни момичета за работата - това трябва да бъде и допълнителна реклама за пътнически въздушен транспорт. Има още един аргумент в полза на нежния пол: тежат по-малко, което е от голямо значение за самолетите от онова време.

Елън Чърч е първата стюардеса в света

Елън е завършила курсове за медицински сестри, освен това тя е ходила на частни уроци по управление на самолети - това е послужило като решаващ аргумент в нейна полза. Нещо повече, именно мис Чърч е натоварена да набере първата група за обучение на бъдещи стюардеси. Те са седем медицински сестри на възраст под 25 години и тежат не повече от 52 килограма всяка.

Теглото на стюардесата не е толкова важно в наши дни. Но при набиране на персонал често се използва принципът на „три О“: това е външен образ (реч, мимики, грим, външна привлекателност); вътрешен образ (наличие на необходими черти на характера); и професионален имидж (знания и умения).

Основната отговорност на съвременната стюардеса е да гарантира безопасността на пътниците по време на полета. Освен това стюардите и стюардесите правят всичко, за да накарат пътниците да се чувстват комфортно.

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов