Средновековни храмове в Арбанаси стават сцена за класическа музика

Велико Търново Лайф

13-07-2021, 16:02

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music се завръща след година прекъсване заради пандемия. Четири впечатляващи концерта включва програмата на музикалния форум. А в неповторима сцена за класическата камерна музика се превръщат средновековните църкви в Арбанаси „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“.

Единадесетото издание на фестивала стартира утре – 14 юли и ще продължи до 20 юли. В храмовете с уникална акустика ще звучат произведения на Моцарт, Едуард Елгар, Оторино Респиги, Берлиоз, Густав Холст,  Бенджамин Бритън и Ленард Бърнстейн. Концертите са с начален час 19,30 ч. във всяка от четирите вечери – 14 юли, 16 юли, 19 юли и 20 юли.

Първите две фестивални вечери ще са в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. В програмата на откриващия концерт е „Серенада за струнен оркестър в ми минор“ от Едуард Елгар и две произведени на Волфганг Амадеус Моцарт –  „Дивертименто във фа мажор“ и Мотет „Exsultate, jubilate“. На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни „Старинни мелодии и танци, сюита №3“ от Оторино Респиги  и „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз.

На 19 юли фестивалната сцена се мести в храма „Св. Георги“, където ще звучат творби на английските композитори Густав Холст и Бенджамин Бритън, както и симфоничната сюита „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн.

Избрани произведения от програмата на Arbanassi Summer Music 2021 ще бъдат представени в заключителния концерт на 20 юли.

Творбите ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Германия и България: Александър Сомов – виолончело, Роберта Верна и Хеди Керпичан – цигулка, Демна Гигова – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалният исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица за 2021 г. и е носител на марката  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

Билети за фестивала се предлагат в Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ?1  във Велико Търново, понеделник – събота от 10,00 до 18,00 ч., както и на място, непосредствено преди концертите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов