Започна информационна кампания за ваксиниране на персонала в едтски градини и училища

Животът

13-07-2021, 20:26

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Областният управител Георги Гугучков участва в онлайн среща на тема „Разяснителна кампания ваксиниране - следващи стъпки“, която бе организирана от РУО – Велико Търново. В срещата участва и заместник-директорът на РЗИ – Велико Търново Красимира Петрова. Чрез платформата ZOOM се включиха и директорите на училища и детски градини на територията на областта.
Акцент в дискусията бе обхватът на ваксинацията сред педагогическите кадри, основните причини за ниския процент на имунизиране, както и следващите стъпки за популяризиране на ваксинационната кампания.
Данните от РЗИ сочат, че в област Велико Търново 19% от педагогическия персонал е преболедувал или е ваксиниран срещу COVID-19, 37% са преболедувалите или ваксинирани директори на училища. 16% от персонала в детските градини е преболедувал, а директорите на детски градини, прекарали болестта или ваксинирани са 33%.
Ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година. МОН и РУО започнаха информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Кампанията се организира съвместно с Министерство на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София.
Днешната среща бе първата от инициативите, които предстоят да се организират в рамките на разяснителната кампания. Следващата инициатива ще бъде, директорите на училища и детски градини да проведат разяснителни срещи с персонала в училищата и детските градини.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)