„Приказка за Търновското царство“ е новата анимационна програма на ученици от Гимназията по туризъм

Велико Търново Лайф

17-07-2021, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Производствената практика на учениците от XIа клас специалност „Организация на туризма и свободното време“ се проведе на хълма Царевец.

         В рамките на една седмица учениците разработиха тема от културната анимация – „Приказка за търновското царство/среща с царете и цариците от Второто Българско царство“.  По интересен и забавен начин те представиха династията Асеневци, династията Шишмановци и цар Ивайло, заедно с неговата съпруга.

         В първата част на анимационната програма царете и цариците разказаха за себе си и своите дела, а във втората част туристите чрез играта „загадката на археолога” имаха за задача да открият свитаци с текстове и да ги предадат на царя или царицата, за когото са предназначени.

         На финала, най-малките туристи имаха възможност да научат Болярски танц и да се позабавляват заедно с царските особи. След танца, разбира се, имаше и фотосесия с любимия цар или царица.

         Този начин на представяне на Българската история е интересен и атрактивен, насочен е предимно към по-малката възрастова група.

         Културната анимация дава възможност историята да оживее, а малките туристи с лекота и по забавен начин да научат интересни факти за Търновското царство, които ще им бъдат полезни и в уроците по история.

         Учениците и учителят им по екскурзоводство – Снежана Стефанова изказват искрени благодарности на Регионален исторически музей -  Велико Търново за съвместната дейност през тази седмица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)