Бъдещи журналисти партнират по проект на Държавен архив – Велико Търново

Животът

20-07-2021, 12:41

Снимка:

Държавен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проект „Ретроспекция на  културните събития във Велико Търново” (1969-1989 г.) на Държавна агенция „Архиви“ – София, стартира през април 2021 г. Той се изпълнява от Държавен архив – Велико Търново. Основната цел е да се популяризират различни събития и факти от културния живот на града и Общината за 20 годишен период, чрез дигитализиране на стари негативи, съхранявани в Държавен архив – Велико Търново. Проектът е насочен към няколко целеви групи: ученици и студенти, историци, архивисти, музейни работници, краеведи-изследователи на културното и историческо минало, потребители на архивна информация от страната и чужбина, както и цялата местна общност, която пряко или косвено е заинтересувана от развитието на културния живот в община Велико Търново. В част от дейностите са привлечени като изпълнители ученици от ПХГ„Св. св. Кирил и Методий“, които са и наши партньори по проекта. Проведени са две беседи и два открити урока, по време на които са запознати с целите на проекта по популяризиране на исторически събития и факти от културния живот на града и Общината.

Инициативите са насочени в няколко посоки. Част от присъстващите са запознати с изложбата по повод 80-годишнината на Тодор Овчаров, доцент по археология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Представена им е и мултимедийната изложба „Архивното дело в десетилетията“.

Интересът на бъдещите журналисти от IX клас е провокиран от сканираните вече негативи, които са запечатали моменти от Международната детска асамблея „Знаме на мира“, фестивал на детското изкуство под егидата на ООН, организиран по идея на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура (3 юли 1975 - 21 юли 1981 г.). Асамблеята е нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. Подкрепена е от ООН, неговите подразделения ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“.

Проведеното грандиозно културно събитие в близкото минало, направи голямо впечатление на младите хора с мащабите, международното участие и ентусиазма.

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов