Екскурзоводите от Гимназията по туризъм с филм за Колю Фичето

Мисия

21-07-2021, 10:42

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички ученици от X и XIклас на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ приключиха учебната година с отработване на производствената си практика в реални работни места. С усмивки посрещаха гостите на Велико Търново, отседнали във висококатегорийните хотели и ресторанти.  

          Интересен е резултатът от работата на терен на учениците от XIг клас, професия „Екскурзовод“. По време на учебната си практика през годината те проучиха наследството на Колю Фичето във Велико Търново. В своите изследвания бъдещите професионалисти използваха различни източници – статии, проучвания, както публикувани в Интернет, така и на място в Регионалния исторически музей. Спазиха и основното правило на всеки уважаващ себе си екскурзовод – да измине маршрута, преди да поведе туристите по него, затова и те посетиха обектите. Въз основа на проучването и анализите, учениците изработиха маршрут на обзорна пешеходна обиколка, чрез която представят на туристите наследството на Кольо Фичето в Старата столица.

          Всеки обект е представен от ученик. Всеки ученик е подготвил беседата самостоятелно, като целта на всички е била да включат любопитни  истории и по-малко известни факти.

          На финала е заснет филмът „Архитектурното наследство на Уста Колю Фичето във Велико Търново“. Само за пет дни, филмът има над 2200 гледания. Професионални екскурзоводи благодарят за добрата работа и професионализма на бъдещите си колеги. Те смятат, че техният продукт ще бъде много полезен и за самите тях. И естествено, като между професионалисти, се обменят и надграждат идеи – да се вградят субтитри на английски, за да го ползват при работа с чуждестранни групи. И това ще е факт през следващата учебна година като младите екскурзоводи ще преведат беседите и ще вградят субтитри и на руски, и на немски, и на френски, и на испански език.  Учениците на Снежана Стефанова, която е не само учител по екскурзоводство, но и лицензиран екскурзовод, записват интересни идеи за съвместни дейности с професионалните екскурзоводи. Но ще анализират, обобщават, селектират и обсъждат след 15 септември. А дотогава е време за ваканция.

          В Гимназията по туризъм в специалност „Екскурзоводско обслужване“, професия „Екскурзовод“ се приемат ученици всяка учебна година. Това е логично обосновано от търсенето на тази професия на пазара на труда. Нямат конкуренти на пазара на труда на тази професия. И това е така, защото получават задълбочени знания и умения по професионална подготовка, а интензивното изучаване на чужд език, само спомага за представяне на наученото. Само завършилите трета степен на професионална подготовка по професия „Екскурзовод“ имат право да кандидатстват за вписване в Националния регистър на екскурзоводите.

          И през новата учебна година, 13 ученици ще поемат по интересния, усмихнат и атрактивен процес на обучение в професията „Екскурзовод“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов