Мощи на Св. Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм „Св. Три Светители“

Мисия

27-07-2021, 12:40

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В деня на Св. Пантелеймон частица от неговите мощи пристигнаха в църквата „Св. Три Светители“ в Горна Оряховица. Те бяха донесени в храма от предстоятеля му отец Зоран. Мощите са дарени на горнооряховския храм от игумена на Бачковската и на Троянската света обител Негово преосвещенство Сионий. С благословението и разрешението на Великотърновския митрополит Григорий вчера мощите пристигнаха в манастира „Св. Пантелеймон“ в Присово, където бе отслужена вечерна служба с акатист към светията.
Мощите ще останат в горнооряховския храм за постоянно. За тази цел в притвора на църквата е направено специално място, където те ще бъдат положени. Там пред стенописа на Св. Пантелеймон ще може всеки, който има нужда и търси закрилата и помощта на светията да се поклони и помоли за изцеление. Нека по молитвите на свети Пантелеймон Бог да дава на всеки това, което му е нужно, благослови събралите се миряни отец Зоран.
Събралите се в храма миряни имаха възможността първи да се поклонят пред мощите на Св. Пантелеймон и да получат икона с неговия образ. Отслужен бе и маслосвет за здраве.
Сред миряните посрещнали мощите на светеца бе и заместник-кмета Григор Минков.
През целия ден днес мощите ще останат за поклонение и всеки, който има нужда ще може да се докосне до тях и да получи благословията на свещеник.
Свети великомъченик Пантелеймон е лекар по образование. Приел християнско кръщение и получил от Бог дара на лечителството и чудотворството. След мъченическата му смърт по негово застъпничество стават много изцеления както от физически, така и от душевни болки и страдания.
На 27 юли Църквата почита свети Пантелеймон, но и свети Седмочисленици - светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Празника горнооряховският храм посрещна с изографисана икона на свети Пантелеймон. Един от ктиторите за изографисването на специалния кът в притвора на храма е кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
Стенописа е дело на Таня Пенева, която е завършила Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Тя е изографисала и храмовата икона с тримата светители над централния вход на църквата.
Всички новости по храма са направени с помощта на дарители.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)