Почитат великия Радко Радков със спектакъл в Поморие

Животът

28-07-2021, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Традиционната Седмица на морето в Поморие ще бъде открита на 1-ви август 2021 г. с музикално-поетичния спектакъл "Наследникът на Шекспир". Спектакълът се посвещава на 80-годишнината от рождението на гениалния български поет Радко Радков - драматург, майстор на сонетната форма, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Той е единственият в света поет, удостоен два пъти с Международната Наполеонова награда "Солензара" в Сорбоната за драмите му в стихове – "Теофано" (1983) и "Всенародно бдение за Апостола" (2005). Радко Радков е носител на Кръста на Френската академия на науката за литература и изкуство и е удостоен в Парижкия клуб на сенаторите през 1985 г. със званието "Кавалер на френската култура" за трагедията в стихове "Балдуин Фландърски". През същата година, по покана на Ватикана, пред папа Йоан Павел II в катедралата "Св. Петър" Радко Радков представя част от своята пиеса "Похвално слово за словото".

Търновският "Рицар на френската култура" става носител на приза, който е бил присъждан на световни умове като Мария и Жолио Кюри, създателите на киното братята Люмиер, Андре Мороа и френския драматург Пол Клодел.

Посмъртно е учредена Национална награда с името на Радко Радков, а в Алеята на великите търновци има почетен знак с надпис: "На големия поет на Царевград, смирен само пред Бога, България и вдъхновението. С тебе твоят звезден кочияш звездите ще посее на земята ни".

Спектакълът "Наследникът на Шекспир" ще събере на поморийската сцена приятели, колеги и студенти на Радко Радков. Участници са популярната и обичана българска поетеса Маргарита Петкова – студентка на Радко Радков, проф. Николай Даскалов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" – колега и приятел на Радко Радков, писателят от Поморие Боян Чимов – състудент на Радко Радков по богословие, Анна Стефанова – оперно пеене, бургаската пианистка Милена Коларова – роял, поетесата Мария Радкова – дъщеря на Радко Радков, актьорът от Бургас Стоян Памуков.

Идеята на музикално-поетичния спектакъл "Наследникът на Шекспир" е да популяризира в България творчеството на големия български поет и драматург от световна величина – Радко Радков.

Радко Радков е роден на 31 януари 1940 г. във Велико Търново. На 7-годишна възраст започва да пише стихове. ни напусна на 1 септември 2009 г., на 69-годишна възраст. На 31.01.2020 г. се навършиха 80 години от рождението на българския поет и драматург Радко Радков, но поради епидемичната ситуация в страната българската културна общественост не успя да отбележи тази важна годишнина.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов