3,8 млн. лв. ще струва ремонтът на бул. „България“, чакаме от МРРБ още 7,5 млн. лв. за ремонт на 23 улици

Мисия

29-07-2021, 12:03

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

8 500 акта за установяване на задължения е издала община Велико Търново от 2021 г. до 30 юни 2021 г. Заведени са 11 дела към длъжници. Това съобщи днес кметът инж. Даниел Панов по време на заседанието на Великотърновския общински съвет в отговор на питане от съветника от АБВ Николай Илчев, касаещо финансовото състояние на Общината и бъдещия ремонт на бул. „България“ в старата столица.

3,5 млн. лв. са задълженията на общината в края на първото полугодие на 2021 година, като около 600 000 лв. от тях са просрочени. Общината е в стабилно финансово състояние, подчерта Панов, като по сметките са налични всички неразходвани целеви средства.

Готови са инвестиционните проекти за ремонтирането на булевард „България“, улица „Самуил“ и частично за улица „Бачо Киро“, посочи кметът. Само за дейностите по бул. „България“ са необходими над 3 милиона 850 000 лв. В момента тече процедура за избор на изпълнител. За ремонтите на  ул. „Козлодуй“ и ул. „Димитър Рашев“ вървят съгласувателни процедури.

Още през ноември м.г. Общината е поискала от държавата допълнително финансиране за изграждане на улици в кв. „Картала“, включително и за част от улица „Александър Бурмов“, която стана предмет на питане от страна съветничката от БСП Валерия Дончева. В отговора си инж. Панов посочи, че през юни е възложено проектиране на улицата от №30 до №54, като за реализацията на ремонта ще се търсят варианти за финансиране.

„Един от големите проблеми във Велико Търново е амортизираната ВиК  инфраструктура и наземните изкопи, които стоят с месеци. ВиК „Йовковци“ не е влязло в новоизградения ВиК Холдинг, откъдето може да получи финансиране. Проблемите са обсъждани с ръководството на ВиК. „Йовковци“, както и със служебната министърка на МРРБ, което стана преди дни.“ – съобщи инж. Панов.

7,5 млн. лв. пък са необходими за ремонтите на още 23 улици. Сред тях са улиците в кв. „Варуша“, които не бяха реконструирани по европейски проект, ул. „Николо Пиколо“, ул. „Резервоарска“, ул. „Евгения Кисимова“ и др. По тези улици ремонти не са правени от десетилетия, то Общината няма финансова възможност, затова се чака поетапно държавно финансиране.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)