„Америка за България" учреди стипендия на името на посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати

Мисия

30-07-2021, 10:12

Снимка:

доц. Диляна Никифорова, архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Фондация „Америка за България" одобри финансиране от 15 хиляди лева за Балетна академия „Марян", за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения. Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от Фондацията ще е за период от пет години, като всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия.  

"Преди няколко години, по препоръка на Джим, посетих гала представлението, бях поразена от уменията и ентусиазма на младежите, както и от топлото посрещане на местните жители. Академията и наследството на Пардю олицетворяват силата на предприемачеството и благотворителността за укрепване на местните общности, предоставяне на възможности и отключването на местния потенциал, важна част от мисията на Фондацията", сподели Нанси Шилър, президент на „Америка за България" във връзка с учредяването на стипендиите на името на Джеймс и Кати Пардю.   

Тази година Балетна академия „Марян" ще се проведе между 1 – 15 август. Академията съществува от 2011 г. Основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви. За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България. Марян е родното място на дядото и бащата на примата. С помощта на колеги и местната управа, вече десет лета балканското село Марян и регионът се наслаждават на балетно изкуство от световна класа. Спектаклите на участниците привличат туристи от цялата страна и чужбина, и допринасят за развитието на местната общност.  

Балетният тренинг за близо 60 деца годишно се провежда паралелно в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел. Програмата на спектаклите и обучението се подготвят от академията. Освен децата, в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет. Досега в академията са участвали деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Димитровград, Свиленград, Елена, Шумен, Плевен, Кипилово. В предишни издания на академията е имало участници и от чужбина, по-специално от САЩ, Великобритания и Италия. Около 80% от участниците в академията продължават обучението си в престижните балетни школи в България и чужбина.  Децата от първото поколение вече са колеги и тази година някои от тях ще помагат в преподаването. 

По думите на примата Диляна Никифорова, „Балетна академия „Марян" е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти. Няма по-голямо удовлетворение за нас от това да предоставим възможности на млади таланти да преследват мечтите си, но и да покажем, че не е нужна лъскава сцена, за да се развиваме като професионалисти и като общество."  

Стипендиите ще носят името на Джеймс и Кати Пардю поради тяхната всеотдайна подкрепа за академията. Съпрузите бяха и дългогодишни благодетели на Софийската опера и балет, подкрепяли са и много други инициативи и хора на изкуството в България. През 2002 г. двойката инициира и щедро подпомага възстановяването на парка „Докторска градина", в който се помещават национално значими паметници и открито археологическо изложение. Благодарение на непримиримостта и неуморните усилия на госпожа Пардю, няколко домове за сираци и възрастни хора също са били обновени с тяхна подкрепа. По време на мандата на съпруга ѝ в България през 2002 – 2005 г., Кати е водеща фигура в много инициативи, които повишават обществената осведоменост за рака на гърдата при жените. 

„България е разкошно място с много потенциал – затова ще продължаваме да се връщаме". Така посланик Пардю някога беше обобщил връзката им със страната. Посланик Пардю почина през юни месец тази година. Той идваше в село Марян всяка втора година. Ред беше да дойде това лято.

Фондация „Америка за България" е независима, неправителствена и неполитическа благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов