Туроператорите: Стойчо Кацаров сложи край на туристическия сезон вчера

Животът

30-07-2021, 11:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С последната си заповед здравният министър попари последните надежди на туроператорите, че ще успеят да намалят загубите си. Това пишат в позиция до медиите от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ). В позицията се казва:

Сезонът за туризма приключи на 29 юли, когато влезе в сила последната заповед (№ РД-01-645/28.07.2021 г.) на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена предишната вечер. Според нея пристигащите от страни в „червена зона“ трябва да държат в ръцете си отрицателен PCR-тест, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация или че са преболедували. „Вървим към сигурен фалит, а министерствата на здравеопазването, на туризма и на икономиката са като орел, рак и щука. Липсва предвидимост и съгласуваност в действията им, за които непрекъснато настояваме. Заради честата смяна на правилата, въвеждането на карантина от днес за утре и други рестрикции за пътуване губим доверието на клиентите“, посочва Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Сдружението незабавно реагира и изпрати писмо до министрите Стойчо Кацаров и Стела Балтова с копие до Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в което настоява заповедта незабавно да бъде преразгледана и редактирана. Като „недалновидна и нелогична мярка“ сдружението определя изискването всички български граждани да влизат в страната с предварително направен тест. Какво става с онези завръщащи се в България туристи, чиито резултати от теста са положителни, питат от сдружението. „Те ще трябва да се лекуват зад граница, защото на практика са лишени от правото си на здравна помощ в България“, допълва Илиева. 

От сдружението считат, че обстановката налага всяка подобна заповед на министъра на здравеопазването да се съгласува с бранша. Крайно време е за координирани и съгласувани със съсловието действия на трите министерства, призвани да осигурят нормална бизнес среда.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)