Мобилна изложба разказва за творчеството на именити великотърновски художници

Велико Търново Лайф

30-07-2021, 14:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мобилна изложба представя творчеството на именити художници от Велико Търново. Експозицията разказва пред широката общественост за творческия път на бележити личности, които са в основата на развитието на културата и изкуствата в старопрестолния град. Сред тях са Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов, Васил Стоилов, Рафаел Михайлов и др.

Експозицията е съставена по проект „Достъпно изкуство“, иницииран на структурата на Съюза на българските художници в старопрестолния град. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура“. Основен партньор е Художествена галерия „Борис Денев“, откъдето са предоставени фотографии на творби на великотърновски художници.

„От представителството на СБХ умишлено обвързахме началото на проекта с 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Поставяме фокуса върху онези търновски просветители, които много хора вече са забравили - Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов и редица др. Днес Борис Денев се свързва единствено с името на ХГ „Борис Денев”, а малко са тези, които имат реална представа за създаденото от него“, обяснява Мартин Митев, председател на СБХ-В. Търново. Именно навръх 24 май мобилната изложба бе открита в парк „Дружба“, където бе на разположение на великотърновци и гостите на града в продължение на един месец. Там бяха представени живописни творби на Благой Иванов, Йордан Попов и Борис Денев

В края на миналия месец експозицията бе поставена в парк „Колю Фичето“ в едноименния квартал, а върху паната бяха изобразени шедьоври на Никола Хаджитанев, Димитър Казаков и Деню Чоканов. От 28 юли изложбата е разположена в парка в квартал „Картала“ и презентира творчеството на Иван Маринов, Григор Спиридонов и Панайот Димитров.           

Събитията имат за цел да създадат нови пространства за култура в кварталите на старопрестолния град и по този начин да провокира интереса сред онези групи в обществото, които рядко посещават изложбените пространства. Изкуството в градска среда ще става все по-видимо и за все по-широка публика, надяват се организаторите и партньорите по проекта.

„На създадените метални пана ежегодно ще се представя творчеството на великотърновските художници. Идеята ни е да променим създадената през годините представа, че всяко културно събитие (изложба, театър, концерт…) се осъществява единствено и само в централните части на града. Наблегнали сме също на образователни и обучителни инициативи в областта на изкуствата и културата, привличане на детска и младежка публика и приобщаването ѝ към ценностите на съответния жанр в изкуството и др.“, казва още Мартин Митев.

Творчеството на великотърновските художници ще бъде представено и на специална Фейсбук страница. До нея ще се достига лесно – чрез сканиране на QR код, изписан върху всяко изображение, част от изложбите на открито. 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)