Започва Богородичният пост

Общество

01-08-2022, 07:21

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От днес започват Богородичните пости, които предшестват Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. Периодът е предназначен за духовно усъвършенстване и покаяние за лошите дела.

Двете постни седмици се спазват в чест на Божията майка. Това е един от четирите многодневни периоди на въздържание, през които миряните избягват шумните забавления и се стремят към смирение. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
 
Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него: "Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският)."

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов