Дългото работно време убива 745 000 души годишно

Животът

01-08-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работите повече от 55 часа на седмица? В такъв случай имайте предвид, че вашата работа представлява сериозна опасност за здравето ви.

Оказва се, че дългото работно време убива около 745 000 души всяка година. Това сочи нов стряскащ анализ, проведен от Световната здравна организация (СЗО) и Международната  организация на труда. Проучването, публикувано тази седмица в Environment International, е първият анализ в глобален мащаб на хората, които са починали заради дълго работно време.

Според статистиката през 2016-та около 398 000 души са умрели от инсулт и 347 000 - от заболяване на сърдечносъдовата система в резултат от работа от порядъка на най-малко 55 часа седмично. Тези цифри изглежда се покачват - в периода 2000 - 2016 броят на смъртните случаи от съредчни проблеми, породени от дългото работно време, са се увеличили с 41,5 процента. Тези на инсулт - с 19 процента.

Според проучването хората в Югоизточна Азия и Западно-тихоокеанския регион са най-засегнати, а от СЗО твърдят, че тази тенденция може да се засили заради пандемията от коронавирус.

Близо три четвърти от хората, починали вследствие на дългите часове работа, са мъже на средна възраст или по-възрастни. Често смъртта настъпва на много по-късен етап в живота, понякога десетилетия по-късно от периода, в който съответният човек е работил прекалено много.

Проучването не покрива периода на пандемията, но от СЗО казват, че увеличението на дистанционната работа напоследък и икономическите блокади може да са увеличили рисковете, свързани с претоварването на работното място.

"Имаме известни доказателства, които показват, че, когато една страна влезе в национален локдаун, броят на работните часове се увеличава с около 10%", казва Франк Пега от СЗО.

В доклада също така се казва, че работата в продължение на много часове стои зад около една трета от свързаните с работното място заболявания, което я превръща в най-голямото бреме на професионалните заболявания.

От СЗО препоръчват работодателите да вземат това предвид, когато оценяват рисковете за здравето на техните служители. Ограничаването на работните часове би било продуктивно и за работодателите, тъй като има данни, че това увеличава производителността, твърди Пега.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов