Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” ще представя България на първенството на ЕС по шах в Австрия

Спорт

04-08-2021, 08:24

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Двукратният шампион по шахмат на България за тази година и състезател на ШК „Асеневци” Теодор Тутеков вече е в Мюрек, Австрия, където ще бъде българският представител, излъчен с квота за успехи в групата на 10-годишните деца, на първенството на Европейския съюз, което ще се проведе в периода 4-12 август 2021г.

На престижния форум всички държави-членки на ЕС са изпратили най-добрите си състезатели, които ще се борят за призовите места. Талантливият състезател на ШК „Асеневци” е поставен под номер 4 в стартовия списък, но конкуренцията ще бъде голяма. Предстоят 9 кръга по класически шахмат на контрола 90 минути + 30 секунди на ход. Всеки ден ще се играе по една партия, а в края на турнира, спрямо броя на набраните точки, ще се излъчи победител.

„Теди е едно изключително талантливо и трудолюбиво дете! Няма да се изморя да го повтарям, защото наистина е така. Всъщност подготовката ни за престижното състезание никога не е прекъсвала. С Теди тренираме регулярно, участваме в подбрани турнири, а той самият изпълнява и много самостоятелни задачи, което е основополагащо за бързото развитие на един шахматист. Съжалявам само, че, поради многото ограничителни мерки, нямам възможност да бъда с него в Австрия, но ще бъда неотлъчно до него през виртуалната среда. Той все повече се изгражда като шахматист и съм сигурна, че нашият екип ще се справи, въпреки трудната ситуация. Аз силно вярвам във възможностите на Теодор и смятам, че той е подал много сериозна заявка за медалите в своята възрастова група, а защо не и за шампионската титла. Познавайки знанията и уменията му, вярвам, че ако издържи докрай на огромното напрежение в европейската надпревара, той може да бъде новият шампион за деца до 10 години на Европейския съюз!”, споделя международната майсторка по шахмат и негов личен треньор Цвета Галунова.

Желаем успех на Теодор Тутеков и нека българският химн да звучи на награждаването!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)