НЗОК санкционира с близо 62 000 лв. болници в областта след контрол за полугодието

Животът

09-08-2021, 16:50

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. контролните органи на НЗОК са извършили 2169 проверки на изпълнители на болнична медицинска помощ, сключили договор с Касата. В област Велико Търново са проверени 4 097 истории на заболявания, като са установени 88 нарушения.

61 855 лв. са начислените санкции, сумите за възстановяване и сумите, предложени за незаплащане, като за полугодието НЗОК е платила на лечебните заведения в областта 26 330 286 лв. Парите са дадени за медицински изделия, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии,  в условията на болнична медицинска помощ.

Най-често установените нарушения при проверки на лечебни заведения за болнична помощ са неспазени индикации за хоспитализация; неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм; в медицинската документация на пациентите не се отразяват две ежедневни визитации от лекуващ/дежурен лекар; отчитане на две последователни хоспитализации на едно и също здравноосигурено лице по терапевтична клинична пътека, когато в хода на лечението се индикира необходимост от оперативно лечение; неосигуряване на пациентите на непрекъснатост на болничната помощ и грижите, и др.

Отпадналите на предварителен контрол суми към общо изплатените средства при извънболничната медицинска и дентална помощ за първото шестмесечие на 2021 г. в област Велико Търново са 70 117 лв., а изплатените суми от РЗОК са в размер на 15 млн. лв.

Данните от контролната дейност за първите шест месеца на 2021 г. може да видите ТУК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов