До 10 септември попълват свободните места за осмокласници в гимназиите

Животът

10-08-2021, 09:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

10 септември е крайния срок за повечето гимназии във Велико Търново да попълнят паралелките си с осмокласници. Свободни места има в Хуманитарна гимназия -16 са в паралелката по хуманитарни науки, а 7 – по рехабилитация.

В Езикова гимназия има по едно незаето място в паралелките „Немски и английски език“ и „Френски и английски език“. Тук срокът за заемането им е от 1-ви до 3-ти септември.

До 8 септември е записването на 1 свободна бройка в профил „Музика“ в СУ „Емилиян Станев“.

В СУ „Вела Благоева“ 18 места има в профил „Обществени науки“. В СУ „Владимир Комаров“ незаети са 14 места в специалността „Монтьор по автоматизация“. В ПГЕ има три места в паралелката по електрообзавеждане на транспортна техника. Петима бъдещи фризьори се търсят за ПГ по моден дизайн. Тук има места и за 9 ученици за професията козметик. Професионалната гимназия по туризъм е обявила 5 свободни места в специалността „Кетъринг“, едно в специалността „Организация на туризма“, 9 – в „Производство и обслужване на заведенията с немски език“, 2 – в „Производство и обслужване на заведенията с английски език“ и две – в „Екскурзовод“.

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в осми клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година.  

Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини, близки на детето или приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов