Расте броят на онкологичните УНГ заболявания, отчитат в горнооряховската болница

Мисия

10-08-2021, 11:00

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Расте броят на онкологичните УНГ заболявания, отчитат от единственото отделение по УНГ болести в областта в горнооряховската болница. "За последния месец и половина са регистрирани пет случая на болни с ларингиални тумори", информира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението. "Те са диагностицирани и повлияни оперативно, с последващо лъчелечение във високотехнологичните университетски болници в Пловдив и Плевен", допълва той.

Д-р Стоянов споделя и друга тревожна тенденция, че едва 10-14% от онкоболните са ранно диагностицирани, докато между 60 и 70% са пациентите, които идват със заболявания в напреднал стадий. "Ранната диагностика е много важна, и оперативното лечение при нея може да бъде частично, преживаемостта на пациента - голяма, докато при заболяване в напреднала фаза, възможностите са вече силно ограничени", посочва д-р Стоянов, който догодина ще защити дисертационен труд на тема онкологични заболявания.

За първото шестмесечие през отделението са преминали над 250 пациенти. В сравнение с 2019 г. те са по-малко на брой заради пандемията и особено третата вълна на коронавируса през февруари- март. През летните месеци, с чувствителното намаляване на заболеваемостта от COVID-19 , се наблюдава ръст на пациентите в отделението, като операции и лечение се провеждат при стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)