11 август – победният ден на славната Шипченска епопея

Животът

11-08-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

11 август е най-тежкият ден от отбраната на ключовия проход Шипка. От 9 до 11 август през далечната 1877 г. на връх Св. Никола, връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Столетов. След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си от 27 000 редовни войници и 34 оръдия за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място. Едва на 7 август генерал Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка и че силите му са огромни. Руският командващ разполага с 36 Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини от общо 5 500 души с 27 оръдия. Генерал Столетов настоява за подкрепления.

На 9 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Времето е горещо, положението на защитниците на прохода се влошава от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник в подножието на връх Св. Никола.

Настават тежки боеве. В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъскват 7 атаки през първия ден, 250 войници и опълченци са убити и ранени. Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1 380 защитници на българския връх. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове.В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия.Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да помогне Осман паша при Плевен. Спряно е изтласкването на руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3 100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8 200 души. Турците минават в отбрана.

Шипченската епопея е поредният боен знак, че Освободителната война ще бъде спечелена, а дълго лелеената свобода скоро ще бъде извоювана.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов