Почина родилката от Лясковец, диагностицирана с рядкото заболяване "Синдром на Мошковиц"

Животът

11-08-2021, 19:23

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Саня Цветанова Цветанова, която беше настанена в Александровска Болница в София, е починала вчера, съобщиха близките и. Саня е на 29 г. от гр. Лясковец и беше диагностицирана с рядкото заболяване "Синдром на Мошковиц". Саня Цветанова е майка на две прекрасни деца - едно момиче на 2 г. и 4 месеца и на сина си Калоян, с който се получават усложнения и е роден преждевременно оперативно. С бързи темпове заболяването се развива и младата жена е с опасност за живота.

В софийската болница започват лечение, а роднините изпратиха призив за  кръводаряване, за да се пречисти нейната кръв от всички органи. Въпреки набавената кръв от дарители, Саня издъхва неочаквано и оставя без майка първородната си дъщеричката, която е на 2 години и четири месеца, и втората си рожба – Калоян.

Заболяването "Синдром на Мошковиц" е описано за първи път през 1924 г. и носи името на откривателя си. Представлява рядко, но пък живото застрашаващо заболяване, което се характеризира с особена комбинация от клинични находки и симптоми - треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и образуване на тромбоцитни тромби в микроваскулатурата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов