Навършват се 44 години от смъртта на Краля на рокендрола

Велико Търново Лайф

16-08-2021, 07:00

Снимка:

ютуб

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 16 август 1977 г. умира Кралят на рокендрола Елвис Пресли. Той е смятан за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 в. Той е най-продаваният солов изпълнител в историята на поп-музиката. Номиниран е за 14 награди „Грами”, като печели три от тях, получава и „Грами” за цялостен принос.

През лятото на 1953 г. Елвис отива в малкото звукозаписно студио „Сън Рекърдс”, ръководено от Сам Филипс, за да запише плоча за подарък на майка си. Изпява песента „My Happiness”. Записът е направен от секретарката Марион Кийскър. Тя запазва едно копие за студиото и записва телефона на Елвис.

През 1955 г. Елвис постига големи успехи. Неговата последна малка плоча за „Сън Рекърдс” се изкачва до първо място в националната класация на „Билборд” за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви привличат все повече зрители. Междувременно започват участия в телевизионни програми. Участието му в шоуто на Ед Съливан през септември е наблюдавано от рекордните 54 милиона зрители.

Елвис умира най-вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие разтърсва Америка. Продажбата на албумите му рязко скача. Два от тях стигат до върха на класациите за кънтри-енд-уестърн - From Elvis Presley Boulevard от 1976 г. и Moody Blue от 1977 г. Нито един от предварително продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат, макар че те не се състоят. Любопитен факт е, че след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)