На 17 август 1962 г. 18-годишен младеж е убит в опит да премине Берлинската стена

Животът

17-08-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 17 август 1962 г. източногерманската гранична охрана убива 18-годишен младеж при опита му да премине Берлинската стена към Западен Берлин. Официално това е първата жертва на Стената, въпреки че още през август 1961 г. е убит Гюнтер Литвин при опит да прескочи новопоставените телени заграждения между двете части на Берлин.

18-годишният зидар Петер Фехтер предприема своя фатален опит за бягство през стената заедно с приятеля си Хелмут Кулбайк. Планът на младежите е да се скрият в една дърводелска работилница и когато патрулиращите войници се отдалечат, да скочат от прозореца в ивицата празно пространство между стената и успоредната на нея ограда, след което да прескочат двуметровата стена, покрита с бодлива тел, и така да се озоват в Кройцберг, Западен Берлин.

Изпълнението на плана обаче не протича гладко. Когато бегълците стигат до стената, охраната ги забелязва и открива огън по тях. Кулбайк успява да преодолее препятствието, но Фехтер закъснява и е прострелян в корема пред очите на стотици свидетели. За нещастие той пада обратно в границите на Източен Берлин. И въпреки виковете той не получава помощ и след час издъхва от загуба на кръв.

По-късно лобното място на 18-годишния зидар е отбелязано с кръст от западната страна на стената, а след обединението на Германия през 1990 г. на улица „Цимерщрасе” е издигнат паметникът „Петер Фехтер”, точно на мястото, където пада тялото на младежа през 1962 г.

Преградата е преодоляна от 5043 души, като от тях 574 са войници. Като най-известни случаи е масово бягство по тунел с дължина 149 м, полет с делтаплан и промушване между прозорците на два съседни апартамента. Две семейства са избягали със самоделен балон. Последната жертва на Стената е 20-годишният Крис Джефрой - убит на 6 февруари 1989 г. - девет месеца и три дни преди падането й.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов