Община Велико Търново отново иска школото в Церова кория да влезе в списъка на защитените училища

Мисия

17-08-2021, 10:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Община  Велико  Търново  изготви  и  изпрати  в  Министерството  на  образованието  и  науката за 2020 г. предложение ОУ „П. Р. Славейков“ с. Церова кория да бъде включено в Списъка на защитените детски градини и защитените училища в Република България. Детска градина „Детски свят“ с. Церова кория не получи одобрение за 2020 година, а за 2021 година не отговаря на критериите по ПМС No 121 на Министерски съвет от 23 юни 2017 година.

Във връзка с възможността за актуализация на Списъка със защитените детски градини  и  защитените  училища  в  Република  България,  Община  Велико  Търново, Дирекция   „Образование,   младежки  дейности   и   спорт“   отново   предлага ОУ „П. Р. Славейков“ с. Церова кория да бъде включено в Списъка със защитените детски градини и защитените училища в Република България и през 2022 година.

Мотивите на общинарите са, че в училището в Церова кория учат малчугани от съседните села Пчелище, Миндя и Къпиново, чиито училища са закрити. Най-близкото населено място с училище, което би могло да бъде приемник, е ОУ „Д-р Петър Берон“ в гр. Дебелец, който е доста отдалечен.

Училището в с. Церова кория разполага с много добра материално -  техническа база. В ОУ „П. Р. Славейков“ през учебната 2021/2022 година ще се обучават 21 ученици от селата Церова кория -  9, Къпиново -  3, Миндя - 5 и от Пчелище -  4, обхванати в 3 паралелки 2 в начален етап с 13 ученици и 1 в прогимназиален етап с 8 ученици. Целодневна организация на учебния ден в начален и прогимназиален етап е организирана в две групи. В Община Велико Търново е постъпила предложение от директора на ДГ „Детски свят“ с. Церова кория за определянето и като защитена детска градина, тъй като отговаря на условията, а именно  -   в  детската  градина  се  обучават  15  деца,  от  които  10  пътуват  от  селата Къпиново, Миндя и Пчелище, като 6 от тях са в задължителна предучилищна възраст.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов