Здравните власти обмислят нови мерки срещу COVID-19 от следващата седмица

Животът

18-08-2021, 17:58

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на заразяванията. Това заяви пред медиите заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Той се аргументира, че хората, нуждаещи се от интензивни грижи, от 100 вече са нараснали на 160 само за ден и посочи, че се засилва интензитетът на пандемията.

"От средата на юли се доминиращ стана Делта вариантът, който заразява два пъти повече. На фона на тези факти идва на дневен ред и какво трябва да се предприема", посочи той.

"Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки", посочи той.

"Срещахме се със здравните инспекции, представители на лечебните заведения. В момента тече среща с всички специалисти – имунолози и епидемиолози, с една-единствена цел - да се вземат адекватни и навременни противоепидемични мерки. Нивото на разпространение вече е високо, заболелите е вече от 29 до 39-годишна възраст. Ще се опрем на плана, който сме разработили, тъй като е широкообхватен. Мерките ще са насочени към тази група, която е най-силно заразена от новата вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчни условия за разнасяне на Делта варианта", допълни Златанов.

В началото на идната седмица вероятно ще бъдат въведени и ще се следи стриктно контрола върху изпълнението. Мерките ще са за цялата страна, но все още не са формулирани точно какви ще са, но ще следват Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Главният санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще направи окончателната препоръка какви да са те.

Здравните власти подготвят болниците да имат достатъчна леглова база и за деца, тъй като Делта вариантът засяга по-силно и тежко деца и млади хора.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)