61 години от полета на Белка и Стрелка със „Спутник 5“

Животът

19-08-2021, 08:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 19 август 1960 г. СССР изстрелва космическия апарат „Спутник 5” с двете кучета Белка и Стрелка. На борда са качени още 40 мишки, два плъха и няколко вида растения. Спътникът е оборудван с телевизионна камера, която да заснема поведението на кучетата по време на полета.

Корабът е вторият от поредицата такива, за изучаване възможностите за пилотиран полет и ефектите от самия полет върху човека. Това е първият космически кораб, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

Белка и Стрелка прекарват в космоса два дни - 19 и 20 август, за това време корабът извършва 17 пълни обиколки около Земята. Целта на експеримента по изпращането на животни в космоса е да се провери ефективността на системата на животоосигуряване в космоса и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми.

След стреса, предизвикан от старта, кучетата се държат спокойно и ядат с апетит приготвената специално за полета храна. Връщането преминава благополучно. Животните издържат натоварването, дългата безтегловност, прехода от натоварване към безтегловност и обратно. Няколко месеца след завръщането им на Земята Стрелка ражда шест здрави кученца. Днес препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

Поведението на Белка в орбита дава някои насоки в работата на учените. След четвъртата обиколка на Земята, те забелязват, че кучето става неспокойно, удря се, се опитва да се освободи от укрепленията. Така след анализ на показанията на приборите, учените решават да ограничат полета на човека в Космоса до минимално количество обиколки около Земята. Практически кучето Белка предопределя, че Юрий Гагарин ще направи само една обиколка около Земята.

Любопитен факт е, че първият руски анимационен филм, заснет в 3D формат през 2010 г., е посветен на 50-годишнината от полета на Белка и Стрелка.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)