Занимания за сръчни пръсти ще бъдат показани тази събота в Етнографския музей в Долна Оряховица

Велико Търново Лайф

20-08-2021, 10:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В предстоящата „Семейна събота” на 21 август музейните специалисти са подготвили нови интересни занимания в двора на Етнографски музей Долна Оряховица. Специални гости ще бъдат майсторите Маргарита Бонева, нейната ученичка Кремена Димитрова (калоферска дантела) и Иван Маринов (българска шевица). Всеки от тях е подготвил интересно предизвикателство за сръчните пръсти на любознателните посетители.
         В творческите ателиета ще бъдат представени интересни техники на плетене и апликиране, бродирането като изкуство и символите в българската шевица. Малки и големи посетители ще имат възможност да опитат с ръцете си създаването на накити и декорации – от старинните занаяти като везба и дантеларство до по-съвременните творения като правене на герданчета, цветчета, зелени „крокодилчета“ и др. Най-старателните участници ще могат да си изработят специални „гривни на приятелството“, които да запазят като сувенир от съботното приключение.
         На 21 август работното време на Етнографски музей Долна Оряховица за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 16 часа. Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.
При провеждане на инициативите организаторите ще съблюдават за спазване на противоепидемичните мерки!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)