Почитаме Св. Ириней Лионски

Животът

23-08-2021, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес Пресветата Българска православна църква почита паметта на Св. мчк Луп, както и Св. Ириней, еп. Лионски

Свети Ириненей се родил в Смирна. Той бил ученик на смирненския епископ св. Поликарп. Когато бил ръкоположен от него за презвитер, той проповядвал заедно с Потин в Галия (днешна Франция). Там двамата сложили основите на църквите в Лион и Виена през втората половина на второто столетие.

Тия църкви скоро били подложени на жестоко гонение. Между измъчваните християни е девойката Бландина, която накрая била хвърлена на зверовете да я изядат. Престарелият Потин също бил извикан на съд, след което бил подложен на мъчения и хвърлен в тъмница, където скоро починал. За живота на св. Ириней има малко подробности и затова не е известно как се се спасил от това гонение. След смъртта на Потин той бил избран за лионски епископ.

На този ден се почита и паметта на св. мъченик Луп. Той бил слуга на св. великомъченик Димитрий Солунски. Когато св. Димитрий бил обезглавен по заповед на цар Максимиан, Луп намокрил в кръвта му своята дреха и пръстен и след това проповядвал в Солун. Той правел и чудеса чрез името на св. Димитър и затова императорът заповядал да го обезглавят.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)