Църквата отбелязва възвръщане честните мощи на св. ап. Вартоломей

Животът

25-08-2021, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес светата ни църква чества възвръщане мощите на Свети апостол Вартоломей и паметта на Свети апостол Тит.

След страдалческата кончина на свети апостол Вартоломей, която той приел заради Христа, верните взели честното тяло на светия апостол и го положили в оловен ковчег. От мощите на апостола започнали да стават чудеса, защото от тях се подавал омиро за изцеление за болните и поради това мнозина неверни се обръщал към Христа. Езичниците изпаднали в ярост, взели насила оловния ковчег и го хвърлили в Черно море заедно с още четири ковчега с мощи на други свети мъченици - Папиан, Лукиан, Григорий и Акакий. Но вместо да потънат в морската бездна, ковчезите плавали като ладии макар и от олово Те преминали през Пролвите, Егейско и Йониско море, заобиколи Сицилия и стигнали до остров Липара. Тук ковчегът на апостола пристанал към брега. Ковчезите на другите свети мъченици се разделили, като по Божията воля всеки се отправил по своя път. Ковчегът на свети Папиан отплавал към Сицилия, на Лукиан - в Месина, на Григорий - в Калабрия, а на Акакий - в град Аскалус. За всичко това получил откровение от Бога епископът на остров Липара Агатон. Той пренесъл тържествено ковчегът с мощите в църквата..

Честните мощи на Христовия апостол се пазели на острова дълго време. Но през 831 г арабите завладели Липара. Князът на град Беневенто, Сикард, повикал моряци от град Амалфия и като обещал да ги награди богато, ги убедил да пренесат от остров Липара мощите на свети апостол Вартоломей. Моряците изпълнил мисията си и мощите на Свети Вратоломей били положени във Великата църква на Беневенто, където се съхраняват и до днес.

Свети апостол Тит бил дете на знатни родители от остров Крит, Тит получил добро образование, като особен интерес имал към гръцките мъдреци. Изучавайки еврейският език, той прочел и пророчествата, които му помогнали да разбере суетата на идолопоклонничеството и да познае истинския Бог.

В това време вестта за Спасителя достигнала и до жителите на Крит. За да се убеди в съществуването му, Тит заминал за Йерусалим. Там станал свидетел на чудесата и страданията на Иисус. Тит обикнал Бог от цялото сърце и станал ученик на Светите апостоли. Приел от апостол Павел Светото кръщение, той постоянно го съпътствал в митарствата му из Далмация.След време св. Тит се завърнал в родния Крит, където обръщал езичниците в християни и развенчавал лъжливите идоли. Избран за епископ на острова, светецът продължил да служили всеотдайно на паството си.

Тит живял до дълбока старост, обичан и почитан от всички християни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов