Поканиха община Горна Оряховица да се включи в Програмата за подобряване на атмосферния въздух

Мисия

27-08-2021, 08:37

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Община Горна Оряховица получи покана да се включи в Програмата за подобряване на атмосферния въздух, финансирана от ОП „Околна среда”. Това съобщи кметът инж. Добромир Добрев.

„Съвсем възможно е да получим и повече пари от очакваното, преди да ни отстранят заради техническа грешка. Почти две години Програмата беше в застой заради делото. След решението на Върховния административен съд, което постанови Горна Оряховица да бъда допусната до процедурата, финансовият ресурс за цялата програма бе увеличен и сега можем да очакваме 8 387 770 лева за мерки срещу замърсяването. Което е с около 1,5 милиона лева повече от сумата, за която кандидатствахме първоначално.“ – сподели още инж. Добрев.

Мерките, които ще финансира програмата, са заменяне на стари отоплителни уреди на твърдо гориво с газ, пелети или климатици.

„В момента работим по проекта, а тепърва ще се изработят и критериите, по които ще участват могат да участват горнооряховчани. Предполагаме, че 3-4 хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата. Първоначалната идея беше проектът да е насочен към кварталите около ОУ „Иван Вазов“, където е и автоматичната станция за измерване качеството на въздуха.“ – допълни кметът на община Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов