Колоездачното приключение Дунав Ултра отново ще премине през Свищов

Мисия

31-08-2021, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В дните от 2 до 5 септември 2021 г. ще се състои осмото издание на колоездачното приключение Дунав Ултра, което отново ще премине през Свищов. Контролната точка, към която велосипедистите ще се отправят в Свищов е античния град Нове.
Българският веломаршрут се налага като най-популярен на Балканите. Основната цел на колоездачния маратон е популяризиране на 110-те населени места по поречието на Дунав.
Част от топ забележителностите, през които преминава Дунав Ултра маршрутът са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът “Радецки” в гр. Козлодуй, площад "Дико Илиев" в гр. Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в гр. Никопол, крепостта "Димум" в гр. Белене, римският легионен лагер “Нове” в гр. Свищов, домът на Филип Тотю в гр. Две могили, централният площад “Свобода” в гр. Русе, археологическият комплекс "Дуросторум-Дръстър" в гр. Силистра.
Тази година се очаква в обиколката да се включат рекордните 150 участници от страната и Румъния. Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав до Черно море.
Всички най-интересни места по маршрута и много полезна информация за неговото т.нар. “селфгайдед” (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е представена в Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). Интересни активности съвместно с партньори и общини, също спомага за ежегодно нарастващото любопитството към маршрута.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)