Гимназията по туризъм с награда от национален конкурс

Животът

31-08-2021, 11:05

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приключи конкурсът за ученическа разработка на тема „Моето устойчиво развитие. Моят живот”. Организаторите му, Център за развитие на човешките ресурси, Европа Директно Дупница и Европейският потребителски център – България, определиха носителите на голямата награда. Ученици от осем училища от Плевен, Шумен, Добрич, Петрич, Стара Загора, Хаджидимово и Велико Търново ще бъдат на еколагер. Всяко училище ще бъде представено от екип от учител и четири ученици.

Конкурсът се организира в отговор на изискванията на Европейския зелен пакт и е посветен на един от основните приоритети на ЕС и на новата програма „Еразъм+“ 2021 – 2027г. – „Околна среда и борба с изменението на климата.

Целта на конкурса е да се даде възможност на младите хора да изразят своята позиция по темата за значимостта на личната позиция и отговорност спрямо бъдещето на планетата, както и за възможностите за успешна работа в училище по тази тема.

Конкурсът е насочен към училищата, работещи по европейски проекти и европейска тематика, и акцентира върху теми като Опазване на околната среда, Постигане на реална промяна в начина, по който се отнасяме към природата и нейните ресурси, Насърчаване на активната гражданска позиция по отношение на климатичните промени и бъдещето на планетата, Какво ще стане, ако не вземем мерки, Съхраняване на природата с чувство за отговорност за предаването ѝ на бъдещите поколения.

Организаторите на надпреварата определиха на 13 август изискванията към кандидатурите – да бъде в обем до 2 стандартни страници, като се насърчава (но не е задължително условие) разработките да бъдат придружени от материали в електронен вариант – авторски рисунки, снимки, видеоклипове, презентации (до 10 слайда), плакати и др., визуализиращи представената концепция и представляващи общ обем не повече от 20 МВ.

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е единственото училище от региона сред победителите. И това е реалност, благодарение на разработката на учебната компания Boyar dreams.  „Магията на старите чешми“ представя три от екопроектите, по които са работили учениците от учебната компания – „Посланик на Земята“, „Град за дивите пчели“, вече реализирани, и „Да върнем магията на старите чешми“. Даниела Мартинова, Христина Георгиева, Калоян Яков, Мариян Методиев и Михаил Михайлов, ученици от IXа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“ са носителите на наградата.

Учителят, мотивирал и подготвил учениците, е инж. Славка Проданова – ръководител на учебната компания.

Интересен е фактът, че учебната компания участва в този конкурс от 2013 година и всяка година е сред училищата, спечелили голямата награда – еколагер.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов