Заключване на вратата и сигурност – имат ли взаимовръзка?

Животът

01-09-2021, 09:00

Снимка:

album.bg

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

    Във всеки дом има ключалка на вратата, но малко хора ги разбират. Когато дойде време за смяна на заключващия механизъм, хората рядко обръщат необходимото внимание на този проблем. Често изборът на ключалка пада върху плещите на майстор ключар. И тогава достъпността играе основната роля.

Какво да търсите при избора на ключалка?

  Когато избират заключващ механизъм за входна врата, те обикновено обръщат внимание на нейната надеждност, здравина и устойчивост на взлом. И едва тогава елементът се оценява за съответствие с интериора.

  Няколко фактора влияят върху решението за закупуване на ключалка, включително: нивото на надеждност, броят на хората, живеещи в къщата, присъствието на деца и възрастни хора, които ще използват замъка, и много други. Също така е необходимо да се вземат предвид техническите характеристики и видът на ключалката: механична, електрическа, дали ще се поддържат допълнителни функции, дали е възможно да се използва електронен ключ и т.н.

  Понякога е необходимо само да смените ключалката, без да сменяте вратата. В този случай трябва да направите точни измервания и, ако е възможно, да снимате ключалката и браздата.

Електромеханична брава, подходяща за цялото семейство

  Електромеханичните брави имат очевидно предимство пред останалите. Има няколко начина да ги отворите. Например с помощта на ключ, дистанционно управление или смартфон. Този тип брава е удобен в домове с малки деца. Децата често губят ключовете си, когато се върнат от училище. Електромеханичната брава може да се отвори от смартфон на родител от разстояние, дори ако детето е загубило телефона или ключа си.

  За да инсталирате електромеханична ключалка, е необходимо да се предвиди допълнително електрическо окабеляване. Монтажът на този тип заключващ механизъм е най-добре да се планира на етапа на проектиране на сграда или стая. Има ситуации, когато не е възможно да се извърши допълнително окабеляване. След това можете да използвате брави със самостоятелни батерии.

 

 

Редовна поддръжка

  Всяка ключалка има движещи се части. За да може заключващият механизъм да работи дълго време и без прекъсвания, е необходимо да се извърши навременна поддръжка. Редовността му зависи от условията на работа. Понякога е необходимо да се извършва поддръжка по-често, но поне веднъж годишно и да се обръщате за това към ключар.

  Понякога проблемите с производителността на заключването не се дължат на липса на поддръжка. Те могат да бъдат свързани с повреда на други елементи, например, слягане на контури.

  Важно е да запомните, че не можете да затворите или отворите вратата, като я дръпнете за ключа, вкаран в ключалката. Това може да доведе до огънат ключ или повреда на вътрешните компоненти на заключващия механизъм. Винаги използвайте дръжката на вратата, когато отваряте / затваряте вратата.

Източник: album.bg



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов