Студен фронт носи днес валежи и по-ниски температури

Велико Търново Лайф

01-09-2021, 06:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Какво време ни очаква през септември

Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, ще превали и прегърми на отделни места, главно в Южна България. По-интензивни ще са явленията в Рило-Родопската област. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, в Дунавската равнина до силен и с него в страната ще нахлуе по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°.

В планините ще духа силен запад-северозападен вятър. Около и след обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има по-късно през деня и вечерта, и на отделни места по южното крайбрежие ще превали. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов