Откриват днес в Търново изложбата „Културен калейдоскоп от старите негативи“

Мисия

01-09-2021, 10:51

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Документалната изложба „Културен калейдоскоп от старите негативи“, е продукт от проект „Ретроспекция на  културните събития във Велико Търново” (1969-1989 г.) на Държавна агенция „Архиви“ – София, изпълняван от Държавен архив – Велико Търново и се реализира с финансовата подкрепата на Административна програма „Културен календар“ на Община Велико Търново.  Изложбата се посвещава на 70-годишнината от създаването на Българските държавни архиви, която предстои да бъде отбелязана на  10 октомври тази година, под мотото „Памет, свързаност, възможности“.

 

Изложбата ще бъде открита днес от 16,30 ч. пред Факултет „Изобразително изкуство“ от доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция "Архиви" - София. Ще присъстват също г-н Румен Борисов - зам. председателят на ДАА - София, партньорите по проекта, специалисти от дирекция "Регионален държавен архив" -В.Търново.

 

Дейностите по проекта насочени към визуализирането на стари негативи, стана възможно с помощта на дигитализацията. Така се предотврати загуба на съдържащата се в тях информация за идните поколения и разшири възможността за достъп. Включените изображения в нея, частица от НАФ, са съхранявани във фондовете на ДА-В. Търново и не са популяризирани към момента, поради липсата на технически възможности.

 Изложбата „Културен калейдоскоп от старите негативи“ е разположена на 18 табла. Целта й е да събуди стари спомени у съвремениците на събитията и да покаже на днешните млади хора, мащабите и разнообразието на различни събития и факти от културния живот на град Велико Търново и Общината. Период, който обхваща е 20 годишен от 1969 г. до 1989 г., когато страната ни навлиза в нов период от българската история, период на политическо, стопанско и обществено преустройство, което е съпроводено и с културни промени.

 

Документите са групирани в осем подтеми като е съблюдаван териториалният принцип на събитията от национален към регионален и местен: 1300 години Българска държава (запечатани мигове от тържествено събрание, демонстрации от масови сцени), Асамблея знаме на мира (посещение на участници от асамблеята в пионерски дом – В.Търново), Литературни четения (срещи с изявени писатели като Недялко Йорданов, Антон Дончев, Георги Данчев, журналиста Марко Семов и др), Дни на културата (среща с Людмила Живкова, Дни на Германската демократична република, Краковски дни и др.), Изобразително изкуство (изложби, стенописи, мокро фреско на фасадни стени на сгради от града), Театър и кино (запечатани мигове от културната програма „Поглед към вековете“, първото видеокино във В.Търново, снимки от снимачните площадки в стария град, сцени от спектакли), Танцово изкуство (танци и обичаи от фестивали, провеждани във В. Търново), Музика („Мелодия на годината“ - конкурс на забавна песен със запечатани изпълнения на популярни за времето си естрадни (поп) изпълнители като група „Сигнал“, Христо Кидиков, Бисер Киров, Стефка Берова и Йордан Марчинков, актьорите Стоянка Мутафова и Георги Парцалев  и др., концертни хорови изпълнения).

Партньори по проекта са: Община Велико Търново; Профилирана хуманитарна  гимназия "Св. св. Кирил и Методий"; медиен партньор - радио „Велико Търново”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов